Home Verzekeringslink, dé link naar verzekeringen en uw verzekeringszaken.

... pensioen-link : alles over pensioen en pensioen gerelateerde zaken!

Home | Contact

 

Hèt pensioen informatiepunt

van Nederland

Stamrecht B.V. en pensioen:  Bij een ontslagvergoeding (gouden handdruk) kan de ontvanger een stamrecht B.V. oprichten. Stamrecht B.V. kan ook dienen als Pensioen B.V.

Stamrecht B.V. en pensioen

Bij een ontslagvergoeding (gouden handdruk) kan de ontvanger een stamrecht B.V. oprichten. De ontslagvergoeding wordt nu niet uitgekeerd aan u als de ex-werknemer, maar aan de stamrecht B.V. Het voordeel is dat de uitkering bruto kan plaatsvinden naar de B.V. zonder inhouding van loonheffingen en sociale lasten. Tegelijkertijd sluit u een zogenaamde stamrecht overeenkomst met de B.V. In deze stamrechtovereenkomst verplicht de B.V. zich het stamrecht op enig moment uit te keren als loon of als pensioenuitkering. Een stamrecht B.V. kan dus uitstekend dienen als extra pensioen B.V.

Er zijn twee soorten stamrechtovereenkomsten: een direct ingaande of een uitgesteld ingaande. In geval van een uitgestelde stamrechtovereenkomst zal in ieder geval op 65-jarige leeftijd tot een periodieke uitkering moeten worden overgegaan. Een stamrecht uitkering is onderhevig aan inkomens(loon)belasting.

Zonder al te specifiek op de stamrecht constructie in te gaan een aantal opmerkingen rond de stamrecht bv / stamrechtconstructie:

  • een stamrecht bv heeft met name voordeel in het uitgesteld karakter van belasting betalen en het ter beschikking houden van geld voor het ontplooien van bijvoorbeeld ondernemersaktiviteiten en/of beleggingsaktiviteiten.
  • een stamrecht bv kost geld, niet alleen eenmalig, maar ook jaarlijks (oprichting, registratie KvK, jaarrekening, belastingaangifte)
  • over het beheer van uw geld bent u, natuurlijk afhankelijk van wat u doet relatief weinig kosten en provisies kwijt t.o.v. lijfrentes of het geld onderbrengen bij een verzekeraar (dat mag natuurlijk ook vanuit de bv).
  • een stamrecht bv is financieel gunstiger bij een ontslagvergoeding vanaf ca.
    € 75.000.
  • een stamrecht bv schept ook verplichtingen en adequaat beheer van geld, niet zelden wordt het geld opgemaakt of raakt het verloren. Een stamrechtverplichting vervalt echter niet zomaar en ongeacht of u nu wel of niet over kunt gaan tot een stamrechtuitkering: de fiscale afrekening zult u moeten voldoen.

Eigen pensioenvoorzieningen
Stamrecht B.V.
bij ontslagvergoeding of
gouden handdruk