Home Verzekeringslink, dé link naar verzekeringen en uw verzekeringszaken.

... pensioen-link : alles over pensioen en pensioen gerelateerde zaken!

Home | Contact

 

Hèt pensioen informatiepunt

van Nederland

pensioen voor zelfstandigen en ondernemers - pensioen voor ZZP'er - pensioen voor freelancer. Eigen pensioenvoorzieningen, waaronder FOR en eventueel een stamrecht constructie.

Zelfstandigen/ondernemers en pensioen

Hoewel de basispijlers van het pensioen voor een zelfstandige ondernemer (bijvoorbeeld de ZZP'er) niet anders zijn, zal een zelfstandig ondernemer in het algemeen geen werkgevers pensioen genieten of althans niet tijdens het zelfstandig ondernemerschap. De ondernemer zal zich dan meer moeten richten op eigen pensioenvoorzieningen. Gelukkig wordt het inrichten van een eigen pensioenvoorziening voor de zelfstandige/ZZP'er door de overheid ondersteund met een aantal speciale vormen.

Zo kunnen freelancers en zzp'ers goedkoop sparen voor oude dag en pensioen via de zogenaamde Fiscale Oudedagsreserve (FOR-regeling). Een deel van ondernemingswinst (die volledig normaal geheel in het box 1 balastingtarief valt) kan gereserveerd worden voor de oude dag. Hierover hoeft dan voorlopig geen belasting betaald te worden. Meer over de FOR

Er is een groep zelfstandigen/ondernemers die vanuit een dienstverband een eigen zaak op starten en bij ontslag een ontslagvergoeding meekrijgen (de zogenaamde goudenhanddruk). Deze ontslagvervoeding kunnen zij in een Stamrecht B.V. laten uitkeren. Met deze constructie kan de ontslagvergoeding in eerste instantie bruto uitgekeerd worden. Meer over Stamrecht.

Voor wat betreft pensioen-opbouw voor zelfstandige/ondernemer of ZZP'er staan verder de andere mogelijkheden ter beschikking zoals vermeld in de sectie: eigen pensioenvoorzieningen.

Zelfstandigen &
Pensioen