Home Verzekeringslink, dé link naar verzekeringen en uw verzekeringszaken.

... pensioen-link : alles over pensioen en pensioen gerelateerde zaken!

Home | Contact

 

Hèt pensioen informatiepunt

van Nederland

De nabestaandenlijfrente is een lijfrenteverzekering ten behoeve van nabestaanden en die direct aan de nabestaanden gaat uitkeren bij het overlijden van de verzekerde (u en/of uw partner).

Nabestaandenlijfrente

De nabestaandenlijfrente is een lijfrenteverzekering ten behoeve van nabestaanden en die direct aan de nabestaanden gaat uitkeren bij het overlijden van de verzekerde (u en/of uw partner). Er is geen beperking voor de looptijd van de verzekering, voorzover die buiten familiekring is. Voor de kinderen, broers, zussen, kleinkinderen stopt de lijfrenteuitkering op het moment dat de leeftijd van 30 jaar is bereikt (tenzij zij ouder zijn bij overlijden). Uiteraard stopt de uitkering als de begunstigde voor de einddatum overlijdt.

Een bijzonder geval is dat zolang uw partner een ANW uitkering heeft, de nabestaandenuitkering kan worden uitgesteld.

Hoewel de begunstigde een ander is dan de verzekerde, zijn de premies toch aftrekbaar van de belasting. Over de uitkering is door de begunstigde wel inkomensbelasting verschuldigd.

De nabestaandenlijfrente is speciaal in het leven geroepen als vorm voor zorg van nabestaanden.

Een voorwaarde bij het aflsuiten van een nabestaandenlijfrente is dat er sprake moet zijn van een reële kans op overlijden tijdens de looptijd. Bij nabestaandenlijfrenten ten behoeve van kinderen tot 30 jaar is overigens geen onzekerheidsvereiste (sterftekans) voorgeschreven.

Alternatief voor de nabestaandenlijfrente

In plaats van een nabestaandenlijfrente als verzekeringsinstrument kunt u ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Fiscaal gezien een ander product (de premie is niet aftrekbaar van inkomen) maar de uitkering is ook niet belast en het vermogen valt bij ontvangende partij in box 3. Bij een overlijdensrisicoverzekering ontvangt de nabestaande een vermogen ineens en is er geen sprake van een periodieke (belaste) uitkering.

Lijfrente vormen
Nabestaandenlijfrente